Denní menu Pondělí

26.10.2020
NEVAŘÍME CenaAlergeny
1.
2.

Denní menu Úterý

27.10.2020
NEVAŘÍME CenaAlergeny

Denní menu Středa

28.10.2020
NEVAŘÍME CenaAlergeny
1.

Denní menu Čtvrtek

29.10.2020
NEVAŘÍME CenaAlergeny
1.

Denní menu Pátek

30.10.2020
NEVAŘÍME CenaAlergeny

Alergeny

ČísloAlergenPopis
1Obiloviny obsahující lepekpšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
2Korýšia výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
3Vejcea výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
4Rybya výrobky z nich
5Podzemnice olejná (arašídy)a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
6Sojové boby (sója)a výrobky z nich
7Mlékoa výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
8Skořápkové plodya výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
9Celera výrobky z něj
10Hořčicea výrobky z ní
11Sezamová semena (sezam)a výrobky z nich
12Oxid siřičitý a siřičitanyv koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13Vlčí bob (lupina)a výrobky z něj
14Měkkýšia výrobky z nich
Odvolání na legislativu
EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR – vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin – datum stanoven na 13. 12. 2014
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.